17 października 2017
Zupa krem z pomidorów
W tym roku ta zupa swoim smakiem pokonała wszystkie inne letnie zupy. Jest przepyszna, a zrobiona z pomidorów malinowych pachnie i smakuje bajecznie. Mamy już wprawdzie koniec sezonu na nasze krajowe pomidory (niestety), ale może jeszcze ktoś z Was się skusi i wypróbuje ten przepis ?

Porcje |
porcji
|
Składniki
- 7-10 szt świeżych pomidorów najlepiej malinowych
- 1-2 szklanek bulionu warzywnego
- 2-3 ząbki czosnku
- do smaku pieprz i sól
- oliwa extra virgine
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 160 stopni na 1 godzinę. Pomidory umyj i przekrój wzdłuż lub w poprzek na dwie połówki. Poukładaj je na wyłożonej pergaminem blaszce. Dołóż obrane ząbki czosnku. Skrop oliwą, posól i popieprz.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Zapach pieczonych pomidorów będzie nieziemski.
- Po wyjęciu z pieca przełóż je do garnka i zmiksuj ręcznym blenderem na gładką masę.
- Dodaj bulion warzywny 1-2 szklanki w zależności od tego czy chcesz mieć gęstszą czy rzadszą zupę. Wymieszaj . Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem podgrzej , aby była gorąca. Podawaj skropioną oliwą i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato