27 kwietnia 2017
Nadziewane okrągłe cukinie
Ostatnio będą na zakupach, wypatrzyłam okrągłe cukinie. Jakaś odmiana na wiosnę. Wprawdzie czekam z niecierpliwością kiedy pojawią się pierwsze cukinie w moim ogródku, które uważam są najsmaczniejsze, ale na to niestety muszę jeszcze trochę poczekać.
Postanowiłam zakupić zatem małe , okrągłe cukinie , wypełnić je farszem i zapiec.
Wyszło całkiem pysznie. Byle do lata.

Czas przygotowania | 75 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 6 szt okrągłych cukinii
- 1/2 szklanki suchego kuskusu
- 30 dag mielonego mięsa
- 5-7 szt pomidory suszone
- 1/2 kosztki fety
- kilka sztuk czarnych oliwek
- świeże posiekane zioła: tymianek, pietruszka zielona, oregano, bazylia (do wyboru)
- do smaku pieprz i sól
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp suchy kuskus i zalej go wodą, centymetr wyżej ponad kaszę. Przyjkyj miskę talerzem i odstaw aż kuskus napęcznieje. Około 5 minut. Mięso mielone podsmaż na patelni i dopraw solą oraz pieprzem. Zetnij cukinię od góry, tak aby było Ci łatwo wydrążyć środek. Przy wydrążaniu środka najlepiej sprawdzi się łyżka. Część wydrążonego środka z cukinii bez pestek zostaw. Pokrojony przyda się do farszu.
- Do gotowej kaszy dodaj podsmażone mięso, pokrojone oliwki, pomidory suszone , pokruszoną fetę. Na koniec dodaj miąższ ze środka cukinii i pokrojone zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą.
- Gotowym farszem napełnij cukinie i przykryj odciętymi wcześniej końcówkami . Jak ktoś ma ochotę to cukinie przed przykryciem można dodatkowo posypać startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.
- Przepis można oczywiście modyfikować. Jak ktoś chce można zrezygnować z mięsa i dodać więcej sera bądź warzyw,
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna