27 marca 2018
Sernik Pistacjowy
Zbliża się Wielkanoc , zatem czas pomyśleć o sernikach. U mnie dwa przepisy, nieco inne . Pierwszy z nich to sernik pistacjowy. Zainspirował mnie przepis na ten sernik stworzony przez Elizę Mórawską. A poniżej przedstawiam Wam moją kombinację.
Do tego sernika oprócz sera będą Wam potrzebne pistacje i to w dwóch wersjach: cale pistacje niesolone bez łupinek i pasta pistacjowa.
Jeden i drugi produkt najłatwiej kupić w internecie. Zakup pistacji to nie problem, natomiast gorzej było u mnie z pastą pistacjową. Trochę się jej naszukałam a na dodatek w czasie transportu, przesyłka zaginęła. Jednak moje wytrwałe poszukiwania przyniosły efekt i cenna zdobycz trafiła do mojej spiżarki.
Natomiast miesiąc temu moje problemy z nabyciem pasty pistacjowej się skończyły, gdyż, odkryłam w Komornikach koło Poznania cudowny sklep z produktami greckimi ( pomidory suszone i oliwa są pierwszorzędne) i ku mojemu zaskoczeniu w ofercie od niedawna jest też pasta pistacjowa. Podaję Wam adres do strony: www.smaki-grecji.pl Można odebrać osobiście albo zamówić przez internet.
Udanego wypieku !!!!

Porcje |
porcji
|
Składniki
- Masa:
- 1 kg dobrego sera w wiaderku - u mnie President
- 4 szt duże jajka
- 180 g trzcinowy cukier - drobny do wypieków lub cukier puder
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki pasty pistacjowej
- Wierzch:
- 200 g sera mascarpone
- 1-2 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 1 łyżka pasty pistacjowej
- pokruszone delikatnie w możdzierzu niesolone pistacje
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
- Ser zmiksuj z dodatkiem cukru . Jeśli używasz pasty pistacjowej niesolonej to cukru dodaj 200 g. Ja miałam słodką pasę, zatem dodałam cukru mniej.
- Delikatnie mieszając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i pastę pistacjową.
- Delikatnie zmiksuj tylko do połączenia się składników.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz około 1 godziny. Sernik powinien byś ścięty po bokach a na środku ma mieć konsystencję podobną do galaretki. Zetnie się w czasie studzenia.
- Sernik po upieczeniu pozostaw w piekarnku, aż do całkowitego ostudzenia.
- Mascarpone utrzyjz cukrem i pastą pistacjową. Wierzch zimnego sernika posmaruj przygotowanym kremem i posyp pokruszonymi pistacjami. Przed podaniem wstaw na kilka godzin do lodówki. Smacznego !!!!!!!!!!!!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna