11 czerwca 2017
Koktajl truskawkowy z domową granolą
Nareszcie rozpoczął się sezon truskawkowy. Niestety na razie są one bardzo drogie około 10 zł za kg i nie widać perspektyw aby miały stanieć. I jest to jedyny powód, która powstrzymuje mnie przed kupowaniem po 2 kg dziennie. Bo takie ilości aa pochłaniane w okresie truskawkowym u mnie w domu. Jemy je same, w deserach, koktajlach, z owsianką itp.
Dzisiaj zaprezentuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na truskawowe śniadanie. Jeśli przygotowaliście już granolę lub musli według mojego przepisu, który zamieszczony jest w przepisach jesiennych to wykonanie tego śniadania pójdzie Wam błyskawicznie.
A zatem do pracy !!!

Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 1 kg świezych truskawek
- 0,5 opak. dużego jogurtu greckiego
- 1/2-1 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 8 łyżek granoli gotowej lub według mojego przepisu
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Truskawki umyj , następnie obierz z szypułek. Nigdy nie wykonuj tych czynności odwrotnie, gdyż jesli obraną truskawkę umyjesz to przez miejsce po szypułce wchłonie ona więcej wody.
- Przygotowane truskawki włóż do blendera, dodaj miód, jogurt i mleko. Zmiksuj.
- Granolę możesz wsypać do przygotowanych szklaneczek na dwa sposoby: albo po łyżce na spód i następnie na wierzchu wlanego koktajlu, albo tylko posypać na wierzchu. Na zdjęciu pokazuję Wam wersję gdzie granola była wsypana na spód naczyń i następnie koktajl został posypany jeszcze od góry. Smacznego śniadania !!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna