23 czerwca 2017
Truskawki z kremowym mascarpone
Szybki, łatwy i smaczny przepis z wykorzystaniem truskawek. U nas zawsze spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem znajomych. A potem to już tylko słychać pomruki zadowolenia i stukot łyżeczek, wyskrobujących resztki deseru.
Ten przepis to także dobry sposób do zagonienia dzieci do pomocy. Moje dziewczynki potrafią już go przygotować same.
Zbliża się weekend a wysyp truskawek mamy w pełni - zatem do dzieła.

Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 kg truskawek
- 1 opak. serka mascarpone
- 0,25 l śmietany kremówki
- 4-6 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 opak. biszkoptów
- kilka listów mięty lub melisy do dekoracji
- 1/4 szklanki naparu z kawy
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Zaparz 1 łyżeczkę kawy w 1/4 szklanki wody. Przelej do miseczki, tak aby dobrze moczyło się w niej biszkopty.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek mascarpone i cukier puder 2-3 łyżki. Delikatnie zmiksuj razem. Ilość cukru musicie dobrać sobie indywidualnie czy lubicie mniej czy bardziej słodkie desery. Zwróćcie też uwagę na to, jakie macie truskawki, czy są słodkie czy kwaśne.
- Podziel truskawki na dwie części. Jedną część zostaw do dekoracji a drugą zmiksuj w blenderze na pulpę, dodając trochę cukru bądź miodu i cukier waniliowy.
- Przygotuj pucharki lub miseczki do deserów. Biszkopty połam na pół i delikatnie umocz w kawie. Rozłóż po 3 kawałki na dnie pucharków. Na to wlej po 2 łyżki pulpy truskawkowej. Następnie przełóż gotowy krem i znowu polej zmiksowanymi truskawkami. Na wierzch udekoruj deser całymi truskawkami lub połówkami jeśli są duże.
- I już tylko na zakończenie włóż po 1 całym biszkopcie ( jeśli nie masz biszkoptów mogą być herbatniki) i po kilka listków mięty lub melisy. Truskawkowy zawrót głowy gotowy !!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato
2 thoughts on “Truskawki z kremowym mascarpone”
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Wypróbowałam przepis. Wyszło super. Moim gościom bardzo smakowało. Dobry przepis, żeby zachwycić , a przy tym nie jest dużo pracy. Pozdrawiam pozytywnie zakręconych kulinarnie.
Bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za miły i pozytywny komentarz. Pozdrawiam.