5 kwietnia 2017
Warzywa pieczone na blasze
Super przepis na wykorzystanie warzyw korzeniowych i nie tylko. Kiedyś piekłam w piekarniku na obiad albo jako dodatek do mięsa tylko ziemniaki albo cukinię. Obecnie sposób ten ma nieskończoną ilość modyfikacji. Piekę ziemniaki wraz z papryką, dynią, batatami, marchewką. Czasami jest też pietruszka, seler, kolorowa papryka. Im więcej rodzajów warzyw tym bardziej kolorowo. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 50 minut |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 4-5 szt ziemniaków
- 2 szt batatów
- 2-3 szt marchewki
- 2 szt czerwona paryka
- 1 szt czerwona cebula
- 1 szt korzeń pietruszki
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa pokrój w paski lub dość dużą kostkę jak wygodnie. Rozłóż na blasze, posyp przyprawami i polej oliwą. Ja zawsze mieszam wszystko rękami, aby dobrze wmasować oliwę w warzywa. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz aż warzywa się zrumienią i staną się miękkie , tak około 50 minut. Podawaj gorące. Pyszne z sosem czosnkowym.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień