Warzywa pieczone na blasze


Wydrukuj przepis
Pieczone, kolorowe warzywa
Super przepis na wykorzystanie warzyw korzeniowych i nie tylko. Kiedyś piekłam w piekarniku na obiad albo jako dodatek do mięsa tylko ziemniaki albo cukinię. Obecnie sposób ten ma nieskończoną ilość modyfikacji. Piekę ziemniaki wraz z papryką, dynią, batatami, marchewką. Czasami jest też pietruszka, seler, kolorowa papryka. Im więcej rodzajów warzyw tym bardziej kolorowo. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie warzywa pokrój w paski lub dość dużą kostkę jak wygodnie. Rozłóż na blasze, posyp przyprawami i polej oliwą. Ja zawsze mieszam wszystko rękami, aby dobrze wmasować oliwę w warzywa. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz aż warzywa się zrumienią i staną się miękkie , tak około 50 minut. Podawaj gorące. Pyszne z sosem czosnkowym.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *