18 października 2017
Zupa krem z dyni – przepis I
Przepisów na zupę krem z dyni mam kilka. Ten poniżej jest najbardziej ulubiony przez moje dzieci. Ja natomiast wolę wersję z mleczkiem kokosowym i chili. Tez się z Wami nią podzielę.
Do przepisów z dynią najbardziej lubię używać dynię hokkaido, gdyż jest to jedyny rodzaj dyni, której nie trzeba obierać. Je się ją ze skórką. Cenię ją również za wyrazistą pomarańczową barwę i cudowny, słodkawy smak.
W tym roku zaopatrzyłam się już w znaczne ilości tego warzywa (oczywiście stojąc w długiej kolejce na rynku) i zamierzam gotowe puree zapasteryzować w słoiki, aby późną jesienią i zimą łatwo mi było przygotować z niego zupę, ciasto czy gnocchi.

Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1-2 szt dynie hokkaido ( 1 wieksza lub 2 mniejsze)
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szt cebule
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki paryki wędzonej
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 szt listki laurowe
- 3-4 ziarenka świeżej zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- do posypania i dekoracji: starty żółty ser, uprażone płatki migdałowe, zielona pietruszka
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Nastaw warzywa na bulion czyli: marchew, pietruszka, seler , por może też być część zielona selera lub seler naciowy. Lekko posól i popieprz. Dodaj z 2-3 listki liścia laurowego i 3-4 ziarenka ziela angielskiego.
- Dynię przekrój na pół. wydrąż łyżką pestki i pokrój w średniej wielkości kawałki. Przełóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 180 stopni około 30 minut. Aż będzie miękka.
- Na patelni na łyżce masła usmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
- Miękką dynie przełóż do wysokiego garnka, dodaj warzywa z bulionu: marchew, pietruszkę i seler ( pora i części zielonych z selera nie dodaję). Dorzuć podsmażoną cebulkę i zmiksuj wszystko razem blenderem ręcznym na gładki krem.
- Dolej bulion w zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać. Dopraw solą, pieprzem , gałką muszkatałową oraz wędzoną papryką.
- Na suchej patelni podpraż lekko płatki migdałowe, tak aby nabrały złocistego koloru.
- Przełóż zupę do miseczek. Udekoruj według uznania prażonymi płatkami migdałowymi, startym żółtym serem i zieloną pietruszką. Smacznego
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień