Faszerowane cukinie


Wydrukuj przepis
Faszerowane cukinie
Bardzo przyjemne, jesienne danie. Nadaje się zarówno na jesienny obiad jak i na sobotnie, wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jest pachnące i aromatyczne a przy tym świeże i lekkie. Z dodatkami do farszu możecie kombinować do woli, może być z mięsem tak jak w moim przepisie, a może być bez. Możecie dorzucić suszone pomidorowy albo pieczoną paprykę bez skórki. Pozostawiam ten temat Waszej kreatywności i wyobraźni. Zachęcam do spróbowania .
Sposób przygotowania
  1. Kuskus wsyp do miski i zalej gorącą wodą lub bulionem tak , aby płyn przykrył kuskus powyżej 2 cm. Przykryj talerzem. Po kilku minutach płyn powinien się wchłonąć.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cukinie przekrój na pół. Wydrąż środki łyżką. Nie wyrzucaj tego wydrążonego miąższu tylko drobno pokrój!!! Cukinie lekko posól i popieprz i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  3. Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju. Przełóż do dużej miski. Następnie na patelnię, na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę a następnie dołóż pokrojony czosnek. Do tego dodaj pokrojony miąższ z cukinii. Podduś kilka minut. Dolej passatę i poczekaj aż składniki się połączą. Następnie przełóż do miski z mielonym mięsem.
  4. Do przygotowanych składników w misce dodaj kuskus , pokruszoną fetę i połowę pokrojonej natki pietruszki (resztę pozostaw do dekoracji). Dopraw papryką słodką, ostrą i wędzoną oraz pieprzem i solą.
  5. Po 15 minutach cukinie wyjmij z pieca. Łyżką wybierz z nich wodę, która powstała w trakcie pieczenia.
  6. Przygotowane cukinie nadziej gotowym farszem i wstaw do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
  7. Podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *