4 listopada 2017
Faszerowane cukinie
Bardzo przyjemne, jesienne danie. Nadaje się zarówno na jesienny obiad jak i na sobotnie, wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jest pachnące i aromatyczne a przy tym świeże i lekkie.
Z dodatkami do farszu możecie kombinować do woli, może być z mięsem tak jak w moim przepisie, a może być bez. Możecie dorzucić suszone pomidorowy albo pieczoną paprykę bez skórki. Pozostawiam ten temat Waszej kreatywności i wyobraźni.
Zachęcam do spróbowania .

Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 5-6 sztuk niedużych cukinii
- 1/2 szklanki suchego kuskusu
- 2 szt cebule
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 kostka fety
- 1/2 - 1 szklanki pomidorowej passaty
- słodka papryka
- ostra papryka
- wędzona papryka
- pieprz i sól do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- woda lub bulion warzywny do zalania kuskusu
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Kuskus wsyp do miski i zalej gorącą wodą lub bulionem tak , aby płyn przykrył kuskus powyżej 2 cm. Przykryj talerzem. Po kilku minutach płyn powinien się wchłonąć.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cukinie przekrój na pół. Wydrąż środki łyżką. Nie wyrzucaj tego wydrążonego miąższu tylko drobno pokrój!!! Cukinie lekko posól i popieprz i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju. Przełóż do dużej miski. Następnie na patelnię, na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę a następnie dołóż pokrojony czosnek. Do tego dodaj pokrojony miąższ z cukinii. Podduś kilka minut. Dolej passatę i poczekaj aż składniki się połączą. Następnie przełóż do miski z mielonym mięsem.
- Do przygotowanych składników w misce dodaj kuskus , pokruszoną fetę i połowę pokrojonej natki pietruszki (resztę pozostaw do dekoracji). Dopraw papryką słodką, ostrą i wędzoną oraz pieprzem i solą.
- Po 15 minutach cukinie wyjmij z pieca. Łyżką wybierz z nich wodę, która powstała w trakcie pieczenia.
- Przygotowane cukinie nadziej gotowym farszem i wstaw do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
- Podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień