22 października 2017
Boczniakowy Stroganow
Fantastyczny przepis na jesienną porę. Boczniaki i pieczarki są obecnie łatwo dostępne, zatem nie będziecie mieć problemu z ich zakupem.
Spróbujcie !!! Przepis jest prosty a smak na pewno Was zaskoczy.
Nawet mój mąż, który uwielbia mięso z przyjemnością zajada to wegetariańskie danie.

Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 300 g boczniaków
- 250 g małych pieczarek (ja kupuję takie malutkie pieczarki w Lidlu)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego cukru
- 2-3 szt cebula
- 3/4 szklanki mleka zwykłęgo lub roślinnego
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczki musztardy sarepskiej lub dijon
- 2 szt ogórek konserwowy (jak duże to starczy jeden)
- do smaku pieprz i sól
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Boczniaki pokrój w paski. W dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju do smażenia . Boczniaki wrzuć na gorący olej i smaż przez parę minut aż będą złociste a większość wody odparuje.
- Do złocistych grzybów dodaj sojowy i cukier. wymieszaj i zostaw na ogniu 2-3 minuty. Następnie przełóż je do miski.
- Cebulę pokrój w pół talarki. Pieczarki pokrój na ćwiartki, (chyba, że kupisz malutkie pieczarki to wtedy możesz wrzucić je w całości). Do tego samego rondla wlej kilka łyżek oleju , rozgrzej i dodaj pieczarki. A po 3-4 minutach również cebulę.
- Jak pieczarki się lekko zezłocą dodaj boczniaki i resztę składników czyli: koncentrat pomidorowy, mleko, musztardę i ogórka konserwowego. Wymieszaj. Duś około 5-10 minut.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz posyp zieloną pietruszką. Smacznego !!!!
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Jesień
2 thoughts on “Boczniakowy Stroganow”
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Zrobiłam dziś na obiad. Pyszne!!!!
To bardzo się cieszę !!!