11 czerwca 2017
Kruche babeczki z truskawkami
Szybki i prosty przepis na genialny deser na dziecięce przyjęcia i festyny.
W tym przepisie posługuję się gotowymi spodami do babeczek (jak ktoś ma wprawę może przygotować spody sam). Znacznie ułatwiają życie. Kupuję je w plastikowych wiaderkach w Intermarche. Już nie raz ratowały mi życie , gdy moje dzieci oznajmiały mi wieczorem, że na następny dzień mają przynieść coś słodkiego do szkoły z powodu jakiejś uroczystości.
Wersji na nadzienia babeczek mamy z dziewczynkami kilka. Ta jest typowo wiosenno-letnia. Zimą zaprezentuję Wam wersję bez użycia świeżych owoców, których w tym okresie brak.
Babeczki truskawkowe są pyszne, lekkie i kolorowe. A wykonanie ? Przekonajcie się sami . Zapraszam.

Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
sztuk
|
Składniki
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 opak. serka mascarpone
- 1 szklnka kremówki
- 1 opak. cukry z wanilią
- 1-2 łyżki cukru pudru
- dodatkowo mogą być borówki, liście mięty lub melisy do dekoracji
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Najpierw obierz z szypułek i umyj truskawki. Pokrój je na połówki bądź ćwiartki.
- Przygotuj krem. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dodaj serek mascarpone i cukier. Zmiksuj.
- Gotowy krem nakładaj do przygotowanych spodów babeczek. Na wierzch ułóż truskawki. Jeśli akurat masz w domu, możesz dodać jeszcze borówki i liście mięty lub melisy jako zielony akcent dekoracyjny. I pozostaje już tylko ich spróbować.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna