11 czerwca 2017
Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Ta sałatka jest dla mnie genialna. Lubię ją o każdej porze roku, ale ta z młodych ziemniaków jest najlepsza.
Doskonale sprawdza się do potraw z grilla i na wieczorne imprezy ogródkowe ze znajomymi.
Ja w tej sałatce wykorzystuję ogórki kiszone, które zostały mi jeszcze z zeszłego roku, ale możecie też przygotować ogórki małosolne takie dobrze ukiszone i je dodać do sałatki.
Wykonanie jej jest bardzo proste, natomiast ważne jest, aby przygotować ją parę godzin wcześniej aby wszystkie składniki i smaki się dobrze ze sobą połączyły.

Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka świeżej dymki z cebulką
- 6-8 sztuk kiszonych ogórków
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki dużego jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Najpierw oczyść młode ziemniaki i ugoruj je w osolonej wodzie. Zostaw do wystygnięcia.
- Przygotuj dużą sałatakową miskę. Wsyp do niej pokrojoną drobno dymkę i pokrojone w kostki ogórki. Możesz na początku dodać mniej ogórków i potem, jeśli uznasz możesz dokroić. Od ogórków sałatka nabiera kwaśnego, bardziej wyrazistego smaku.
- Dodaj pokrojone w kostkę, przestudzone ziemniaki. Następnie dołóż musztardę , majonez i jogurt. Proporcje jogurtu do majonezu możesz ustawić sobie indywidualnie według potrzeb. Ważne, żeby wszystkie składniki się połączyły i żeby sałatka nie była sucha. Dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Będzie smaczniejsza.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna