Bigos z młodej kapusty


Wydrukuj przepis
Bigos z młodej kapusty
Nareszcie !!! Pogoda coraz ładniejsza, dni coraz dłuższe a na moim ukochanym rynku na osiedlu Wichrowe Wzgórze coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Wznowiłam zatem regularne wizyty u moich ulubionych dostawców. A tam z tygodnia na tydzień wybór coraz większy. Uwielbiam takie sobotnie poranki, gdy wstaję wcześniej i jadę po zakupy. A na ryneczku mix kolorów i zapachów, gwar, kolejki ......Uwielbiam to miejsce. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na mój bigos ze świeżej kapusty. Bardzo prosty i dosyć szybki przepis a danie w sam raz na wiosenną porę. Jeśli ktoś nie jada mięsa może wymienić je na pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Taki bigos z młodą włoszczyzną też jest znakomity.
Sposób przygotowania
  1. Młodą kapustę pokrój lub poszatkuj. Wsyp do dużego garnka i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. i kminek. Gotuj na wolnym ogniu około 40 minut.
  2. Pokrój kiełbasę w kostkę , przełóż na patelnię i podsmaż.
  3. Gdy kapusta bedzie już miękka, dodaj podsmażoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, ketchup. Pogotuj jeszcze chwilę, aby składniki się połączyły, około 5-10 minut.
  4. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą oraz dorzuć pokrojony drobno koperek. Wymieszaj i podawaj.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *