4 czerwca 2017
Bigos z młodej kapusty
Nareszcie !!! Pogoda coraz ładniejsza, dni coraz dłuższe a na moim ukochanym rynku na osiedlu Wichrowe Wzgórze coraz więcej świeżych warzyw i owoców.
Wznowiłam zatem regularne wizyty u moich ulubionych dostawców. A tam z tygodnia na tydzień wybór coraz większy.
Uwielbiam takie sobotnie poranki, gdy wstaję wcześniej i jadę po zakupy. A na ryneczku mix kolorów i zapachów, gwar, kolejki ......Uwielbiam to miejsce.
Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na mój bigos ze świeżej kapusty.
Bardzo prosty i dosyć szybki przepis a danie w sam raz na wiosenną porę. Jeśli ktoś nie jada mięsa może wymienić je na pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Taki bigos z młodą włoszczyzną też jest znakomity.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 2 główki młodej białej kapusty
- 4-5 sztuk kiełbasy śląskiej lub pysznej
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- liść lauroy, ziele angielskie, mielony kminek, sól i pieprz sól, pieprz
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Młodą kapustę pokrój lub poszatkuj. Wsyp do dużego garnka i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. i kminek. Gotuj na wolnym ogniu około 40 minut.
- Pokrój kiełbasę w kostkę , przełóż na patelnię i podsmaż.
- Gdy kapusta bedzie już miękka, dodaj podsmażoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, ketchup. Pogotuj jeszcze chwilę, aby składniki się połączyły, około 5-10 minut.
- Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą oraz dorzuć pokrojony drobno koperek. Wymieszaj i podawaj.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Wiosna