Pasztet z cukinii


Wydrukuj przepis
Pasztet z cukinii
Ten pasztet to fenomenalna rzecz. Do tej pory z pasztetów warzywnych przygotowywałam tylko ten z selera, a teraz rozsmakowałam się w pasztecie z cukinii. A ponieważ w ogrodzie mam jej pod dostatkiem to mogę go przygotowywać w dowolnych ilościach. Pamiętajcie aby dodać do pasztetu zioła, najlepiej świeże, ale jak nie macie użyjcie suszonych. Mi najlepiej pasztet smakuje z dodatkiem koperku świeżego i bazylii. Możecie też wypróbować inne kompozycje na przykład: oregano, lubczyk, tymianek. Pozostawiam Wam pole do popisu. Pasztet jest znakomity i na ciepło zaraz po upieczeniu jak i na zimno. Można go jeść samego jak i na kanapkę. Spróbujcie !!!
Sposób przygotowania
  1. Najlepiej do ścieraniach warzyw na grubych oczkach nadaje się malakser, jeśli jednak go nie posiadacie , użyjcie najzwyczajniej w świecie tarki. Cukinię i marchewkę zatrzyj na tarce. Cukinię po starciu dobrze wyciśnij z soku. Ja kładę ją na sitko i ustawiam na jakiejś misce, aby sok mógł odciekać.
  2. Cebulę i czosnek zeszklij na oleju lub maśle. Zioła posiekaj.
  3. Do odciśniętej cukinii dołóż marchewkę, cebulę z czosnkiem, bułkę tarą, zioła i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, najlepiej ręką.
  4. Weź formę "keksówkę" wyłóż ją papierem do pieczenia, natłuść i posyp bułką tartą.
  5. Przełóż gotową masę do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Ja używam opcji z termoobiegiem. Smacznego !!!
Udostępnij ten przepis


2 thoughts on “Pasztet z cukinii”

  • Pasztet pyszny. Jest jeszcze ciepły, a ja już zjadłam 3 kawałki i tylko rozsądek nie pozwala mi na ukrojenie kolejnego. Zrobiłam w wersji bezglutenowej (kasza kukurydziana zamiast tartej bułki). Przepis pewnie zagości w mojej kuchni na długo. Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *