Podsmażony bób z szynką


Wydrukuj przepis
Podsmażony bób z szynką
Ten przepis już na zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami w Hiszpanii. Wprawdzie przygotowywałam już to danie w zeszłe wakacje, ale w tym roku, nabrał on dla mnie szczególnego sentymentu. W tym daniu ważny jest świeży, młody bób, najlepiej taki, który ma miękkie łupiny i można je jeść ze skórką. Jeśli jednak, takiego nie uda Wam się zdobyć, to bób po ugotowaniu i przestygnięciu będzie trzeba po prostu obrać. Danie smakuje super, także warto się pomęczyć.
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Zagotuj wodę, posól ją i ugotuj bób w łupinkach. Jeśli łupinki będą miękkie po ugotowaniu to zostaw bób w łupinkach, ale jeśli nie to go obierz po wystygnięciu.
  2. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko wymieszaj i podsmaż.
  3. Następnie dodaj przygotowany wcześniej bób. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i dodaj jeszcze 1-2 łyżki oliwy. Smaż jakieś 5-8 minut. Podawaj ciepłe.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *