20 lipca 2017
Podsmażony bób z szynką
Ten przepis już na zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami w Hiszpanii. Wprawdzie przygotowywałam już to danie w zeszłe wakacje, ale w tym roku, nabrał on dla mnie szczególnego sentymentu.
W tym daniu ważny jest świeży, młody bób, najlepiej taki, który ma miękkie łupiny i można je jeść ze skórką.
Jeśli jednak, takiego nie uda Wam się zdobyć, to bób po ugotowaniu i przestygnięciu będzie trzeba po prostu obrać.
Danie smakuje super, także warto się pomęczyć.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 kg świeżego, młodego bobu
- 1 opak. szynki szwarcwaldzkiej lub innej surowej, wędzonej na zimno
- 2 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę, posól ją i ugotuj bób w łupinkach. Jeśli łupinki będą miękkie po ugotowaniu to zostaw bób w łupinkach, ale jeśli nie to go obierz po wystygnięciu.
- Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko wymieszaj i podsmaż.
- Następnie dodaj przygotowany wcześniej bób. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i dodaj jeszcze 1-2 łyżki oliwy. Smaż jakieś 5-8 minut. Podawaj ciepłe.
Udostępnij ten przepis
Filed Under: Lato