Szarlotka


Wydrukuj przepis
Szarlotka
Szarlotka to moje najbardziej ulubione ciasto i najczęściej pieczone jesienią. Nie ma nic lepszego, gdy na dworze zimno i brzydko a w ciepłym domu pachnie świeżą szarlotką. Wtedy już tylko kanapa, kocyk, ciepła herbata i talerzyk z szarlotką, do tego dobra książka i można poczuć się jak w niebie.
Sposób przygotowania
  1. Masło w dużej misce lub na stolnicy pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem wody) i wymieszaj. Szybko zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj wodę. Ciasto ma być sprężyste i nie kleić się do rąk. Zrób kulę i owiń ją w folię aluminiową . Niech odpocznie.
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój je na mniejsze kawałki. W dużym rondlu rozgrzej masło, wrzuć jabłka i chwilę podsmaż. Jak zmiękną dodaj cukier (najpierw wrzuć 1/2 szklanki cukru, zawsze możesz dołożyć jak stwierdzisz, że nadzienie jest za mało słodkie) , przyprawy , rodzynki sok i skórkę z cytryny.
  3. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem. Ciasto podziel na dwie części. Wylep spód tortownicy ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika aż się lekko zezłoci.
  4. Następnie na podpieczony spód wyłóż gotowe nadzienie. A na wierzch pokrusz resztę ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na około 40-50 minut. Miłego łasuchowania !!!
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *