Zupa krem z pomidorów


Wydrukuj przepis
Zupa krem z pomidorów
W tym roku ta zupa swoim smakiem pokonała wszystkie inne letnie zupy. Jest przepyszna, a zrobiona z pomidorów malinowych pachnie i smakuje bajecznie. Mamy już wprawdzie koniec sezonu na nasze krajowe pomidory (niestety), ale może jeszcze ktoś z Was się skusi i wypróbuje ten przepis ?
Sposób przygotowania
  1. Nastaw piekarnik na 160 stopni na 1 godzinę. Pomidory umyj i przekrój wzdłuż lub w poprzek na dwie połówki. Poukładaj je na wyłożonej pergaminem blaszce. Dołóż obrane ząbki czosnku. Skrop oliwą, posól i popieprz.
  2. Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz. Zapach pieczonych pomidorów będzie nieziemski.
  3. Po wyjęciu z pieca przełóż je do garnka i zmiksuj ręcznym blenderem na gładką masę.
  4. Dodaj bulion warzywny 1-2 szklanki w zależności od tego czy chcesz mieć gęstszą czy rzadszą zupę. Wymieszaj . Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Przed podaniem podgrzej , aby była gorąca. Podawaj skropioną oliwą i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *